Træningsprincipper
for hundetræning

Træn din hund med forståelse

Hos mig er det vigtigt, at du forstår din hund. Derfor tager jeg udgangspunkt i, at hunden gør sit bedste. Hvis der er noget, der ikke fungerer – så er der en naturlig forklaring.
Det er ikke hunden, der provokerer os. Vores udgangspunkt er positiv forstrækning frem for straf – vi bliver jo også mere motiverede af et klap på skulderen, frem for skæld ud. Hvorfor skulle det være anderledes med hunde?

 

Indlæring sker som en konsekvens af adfærd

Det vil sige, at det gælder om at fortælle hunden, hvad man gerne vil have (ønsket adfærd), og hvad man ikke vil have (uønsket adfærd).

Den ønskede adfærd understreges med et markørsignal, som efterfølgende belønnes med en godbid. Hunden aflæser os og lærer derved, hvad vi gerne vil have, og den bliver således motiveret til at fortsætte den positive adfærd, fordi den kan se, at vi bliver glade og belønner den.

 

Straf virker demotiverende på hunden

Nogle hunde bliver passive af frygt for at blive straffet. Disse hunde vil lystre af frygt og ikke af lyst til samarbejde. I helt slemme tilfælde kan hunden lukke sig inde i sig selv (fordi den kun oplever, at det, den gør, er forkert), og være svær at komme i kontakt med. Dette er en meget sørgelig situation, som man ikke kan ønske for nogen.

Her ser jeg ikke, at man:

Til gengæld får i: